Sant Jordi, de viering van liefde en literatuur

20-04-2022

Tekst: Fleur Bouwer

Wie op 23 april door Barcelona loopt, zal waarschijnlijk verrast worden door de hoeveelheid bloemen en boeken op straat. Ter gelegenheid van Sant Jordi wordt de miljoenenstad namelijk omgetoverd tot een enorme boeken- en bloemenmarkt. In heel Catalonië wordt liefde en literatuur verenigd op deze bijzondere dag.

Joris en de draak

Op Sant Jordi wordt de sterfdag van de heilige Sint-Joris herdacht. Volgens de legende redde Joris de prinses uit de moordlustige klauwen van de draak die de stad terroriseerde. Zolang de draak voldoende voedsel kreeg zou hij niemand kwaad doen, maar nadat de schapen opraakten, moesten kinderen opgeofferd worden. Toen de dochter van de koning slachtoffer leek te worden van de hongerige draak, loofde hij een beloning uit aan diegene die het beest zou doden. Uit het bloed van de draak zou vervolgens een roos zijn gegroeid, het teken van nieuw leven.

Traditiegetrouw geven mannen in Catalonië een roos aan de vrouwen. Zij krijgen op hun beurt een boek. Binnen het feministische debat wordt aangemoedigd het verhaal te herschrijven vanuit een inclusiever perspectief. De behoefte om de feestdag opnieuw vorm te geven is dan ook aanwezig onder de bevolking. 

Sant Jordina

Inmiddels bestaan er binnen de kinderliteratuur verschillende variaties op het sprookje. Zo vertelt Sant Jordina het verhaal van een dapper meisje dat in opstand komt tegen de tirannieke koning die geen afstand wil doen van zijn troon. De draak schiet de koning te hulp en het volk sluit zich aan bij het verzet van het meisje. Na de overwinning besluit Jordina de draak, ondanks zijn samenzwering met de koning, juist niet te doden.

Sant Jordi groeit dus langzamerhand uit tot een dag die ieder op zijn eigen manier interpreteert: de dag van de literatuur, cultuur, liefde en van dierbaren. De een kiest op 23 april voor het kopen van een boek of roos om aandacht te besteden aan de symboliek achter de feestdag, de ander koopt beiden. En waar de een een cadeau koopt voor een geliefde, zet de ander een dierbare in het zonnetje.