Deze drie bijzondere feestdagen vieren ze in Ecuador

26-04-2022

Tekst: Nico Schinkelshoek 

In Latijns-Amerika worden tal van feestdagen gevierd. Soms zijn het dagen die we in Nederland ook kennen, soms zijn ze totaal anders. Drie bijzondere feestdagen waar de Ecuadorianen jaarlijks bij stilstaan.

Batalla del Pichincha (24 mei)

Elk jaar op 24 mei staan de inwoners van Ecuador stil bij de Batalla del Pichincha, die dit jaar precies twee eeuwen geleden plaatsvond. Het is volgens de Ecuadoriaanse overheid belangrijk dat de burgers de heldendaden uit 1822 blijven herinneren en waarderen.

Terwijl havenstad Guayaquil in 1820 al bevrijd werd van de Spanjaarden, gold dat nog niet voor de rest van Ecuador. Na twee eerdere mislukte pogingen om dat ook te bewerkstelligen, vond een grote veldslag plaats op de hellingen van de vulkaan Pichincha, tegen de hoofdstad Quito aan. Die stad telde toentertijd zo'n 60.000 mensen.

In de nacht van 23 mei 1822 beklom het leger van generaal Sucre - bestaande uit in totaal 2.971 mannen uit Guayaquil, Cuenca, Argentinië, Chili, Colombia en Peru - stilletjes de vulkaan Pichincha. Ze gingen op zoek naar de beste locatie voor de veldslag. En die locatie vonden ze.

De volgende ochtend ging het leger de strijd aan met de Spanjaarden en was het volk van Quito 'getuige van het meest glorieuze moment uit hun geschiedenis'. Dat de strijd ook zo hevig gevoerd werd door de Spanjaarden, was omdat ze zich beseft zouden hebben dat een verlies het einde van hun overheersing in dit deel van Latijns-Amerika betekende.

De overwinning van het leger van Sucre betekende inderdaad het einde van de Spaanse overheersing in het huidige Ecuador. Daarom is 24 mei nu een vrije dag voor de mensen in het hele land. In steden en dorpen worden parades gehouden en door heel het land wordt inheemse klederdracht gedragen, traditionele muziek gespeeld, gedanst en typisch Ecuadoriaanse gerechten gegeten. Bij de vulkaan zelf vindt jaarlijks nog altijd een speciaal programma plaats met onder andere een luchtshow.

Inti Raymi (22 juni)

Dit zonnewendefeest van de Inca's wordt in meerdere landen gevierd, waaronder dus ook in Ecuador. Het feest van de zon en de oogst is een van de tradities die de Cañari-Inca-natie (een inheemse bevolkingsgroep uit Ecuador) als erfenis heeft.

Met het feest toont de Andesbevolking haar dankbaarheid aan Pachamama, Moeder Aarde, voor een goede oogst. Het feest wordt elk jaar gevierd tussen 17 tot 23 juni. Inheemse groepen uit Mexico, Bolivia, Peru en alle hoeken van Ecuador komen onder andere in het dorp Ingapirca samen voor ceremonies, muziek en dans.

Een andere belangrijke activiteit tijdens dit feest is het zuiveringsbad en 'de vernieuwing van energieën', geleid door sjamanen. Inti Raymi omvat ook de traditionele 'pampamesa', een voorouderlijk ritueel waarbij typisch Andesvoedsel wordt gedeeld, zoals maïs, aardappelen, melloco en bijvoorbeeld bonen gecombineerd met verschillende vleessoorten. Inti Raymi is overigens geen vrije dag voor heel Ecuador.

Día de los Difuntos (2 november)

Wanneer wel weer iedereen in het land vrij is, is op 2 november. Dan wordt Día de los Difuntos gevierd, vergelijkbaar met het bekende Día de los Muertos in Mexico. Tijdens allerzielen gaan mensen naar de begraafplaatsen en brengen ze de overledenen eten en drinken, zoals colada morada, een rood drankje van bramen en maismeel. Het voedsel wordt met de overledenen gedeeld op de begraafplaats met de gedachte dat de dood slechts een doorgang is naar een ander leven.

Vooral de begraafplaatsen van Calderón, op dertig minuten van Quito, en die van Otavalo en Cotacachi, in de provincie Imbabura, staan bekend om deze tradities. In Ambato is er ook een ambachtsmarkt, waar het gebruikelijk is handgemaakt speelgoed aan kinderen te geven. Om die reden wordt dit ook wel 'Navidad Chiquita' (Kleine Kerstmis) genoemd.